El er efterhånden blevet rigtigt dyrt og mange overvejer et skift elselskab. Et skift af din el-leverandør kan i mange tilfælde godt betale sig på trods af, at det kan lyde af småpenge ved det første øjekast.
På lang sigt kan det betyde mange tusinde kroner årligt, hvor pengene i stedet kunne være sat ind på en opsparing. Et skift af el-leverandør er ikke svært, og dette kan gøres nemt.
Skift elselskab med disse trin
Det er gratis og enkelt at skifte sin strømleverandør ud. Du og din familie bestemmer helt selv hvem I vælger, og hvem der har den bedste aftale. Inden du opsiger din aftale, bør du gennemgå dokumenter for opsigelsesfrister, fordi der kan være en bindingsperiode med varsling.
Alle detaljer og oplysninger kan du finde i den aftale, I fik oprettet, og ellers kan du henvende dig til deres kundeserviceafdeling. Et elselskab kan kræve en bindingsperiode helt op til 6 måneder
Skift energiselskab med fordele
Det skal give mening at udskifte dit nuværende energiselskab, for det kan hurtigt blive dyrt, hvis du ikke er opmærksom på betingelserne. Bemærk at den største udgift af prisen er styret af statslige afgifter og moms, som hverken du eller elselskabet kan ændre på. Helt præcist er det kun 20 % af din pris, selskabet har indflydelse på.
Kan jeg udskifte min nuværende udbyder?
Nogle strømleverandører kan klare overflytning fra uge til uge, men der kan være et gebyr på sådan et hurtigt skift, når du indgår en ny aftale på den billigste elaftale. En god ting kan være at sammenligne elpriser cirka hver tredje måned, for at få den bedste og billigste elaftale. Så du kan med andre ord udskifte din nuværende udbyder, såfremt det kan betale sig.
Hvilken elaftale skal jeg vælge?
Det kan være svært at vælge den helt rigtige. For at blive meget klogere på dette, skal du kigge på dit samlede forbrugsmønster. Her kan det især være en fordel at kende markedsprisen på el, så du betaler den samme pris for strømmen som elselskabet. Prisen kan i perioder ændre sig voldsomt fra time til time, og typisk vil du med sådan en aftale have en måneds opsigelse.
En anden type kan være en fast aftale, så du kender prisen på strømmen på forhånd. Sådan en aftale kan give mere ro og tryghed i det samlede budget. Prisen vil som regel være fastlåst i op til seks måneder eller længere tid, og opsigelsen kan varsles med en måned plus udgangen af den kommende måned.
Hvilket elselskab skal jeg vælge?
Valget af dit næste elselskab kan have en stor indflydelse på din fremtidige økonomi. Der findes cirka 40 forskellige selskaber i Danmark, og det er helt op til dig selv hvilken el-leverandør, du vælger at indgå en aftale med. Den letteste måde er at få et indblik i dit samlede strømforbrug, og overvej om du skal indgå i et variabel eller fastpris aftale.
Hold øje med din elaftale
Et godt råd som de fleste glemmer alt for ofte, er at huske at sammenligne elpriser cirka hver 3 måned. Især i disse tider hvor priserne ændrer sig fra time til time, kan det godt betale sig at være ekstra opmærksom. Selv små ændringer over tid kan betyde store besparelser på den lange bane.
Du har mulighed for at tjekke op på priser via en app til din telefon eller ved at se live priser på internettet. Det er individuelt hvad du synes bedst om. De fleste mennesker har en smartphone, så den vej vil den være hurtigste måde at gøre det på.
Hvor meget kan jeg spare ved at skifte elselskab?
Den store udgiftspost på din samlede elregning er afgifter, moms og PSO. Helt nøjagtigt er det kun de 20% af den samlede elregning, der er rent elforbrug. Dermed kan de 20% påvirker prisen i din elaftale.
Groft sagt kan du spare i alt mellem 1800 kroner og 2800 kroner årligt på den billigste og dyreste elaftale, hvis man antager at husstandens samlede forbrug ligger på 4000 kWh årligt.
Har du et gasfyr med naturgas, oliefyr eller brændeovn kan det på lang sigt betale sig, at skifte til varmepumpe. Du kan reducere din varmeudgifter og samtidigt forbedre boligens energimærke, hvilken er stort plus når du en dag skal sælge boligen.
Hvordan får jeg billig strøm?
I realiteten kan du kun påvirke 20% af den samlede elregning, idet resten er pålagt diverse statslige afgifter og skatter. Den billigste strøm kan du enten få ved at oprette en elaftale med en fast eller variabel pris.
Derudover skal du være indstillet på f.eks. at vasketøj eller starte opvaskemaskinen om natten. Det er også en god idé at sammenligne elpriser cirka hver 3 måned, så du hele tiden er opdateret på el-børsen og finde det billigste elselskab.
Hvis du bruger en strøm app, kan du indstille din smartphone til at give dig en besked, når elprisen er billig. Så behøver du ikke hele tiden holde øje med strømprisen. Inde på app store, kan du tilmelde dig flere gratis apps der fungere udemærket.
Faq – ofte stillede spørgsmål om EL
Ja, det helt op tl dig selv hvilket elselskab du vælger. Bor du til leje, kan du også gratis skifte selskab og spare på elregningen.
Ja, du kan frit skifte elleverandør gratis udenfor bindingsperioden. Elselskaber max højst binde dig til elaftalen i 6 måneder.
I travle perioder kan der være længere behandlingstid. Derudover tager det 1-3 hverdage at skifte elselskab.
Det er gratis at skifte eludbyder, og kan gøres indenfor 1-3 hverdage. Der kan være en bindingsperiode på din nuværende elaftale på max 6 måneder.