Elmarkedet i Danmark er frit, og det giver forbrugerne mange muligheder for at vælge og skifte elselskab. Desværre betyder det også, at der findes aktører på markedet, som ikke altid har rent mel i posen. Flere elselskaber er i de seneste år blevet kritiseret af både Forbrugerrådet Tænk, medier og Forbrugerombudsmanden for vildledende markedsføring, brud på lovgivningen og dårlig kundeservice.
Men hvilke elselskaber bør du som forbruger undgå – og hvordan genkender du de brodne kar? Det får du svar på her.
Sammenlign elselskaber her hos Elpriser.dk
20 elselskaber dumpet i test
I oktober 2024 offentliggjorde Forbrugerrådet Tænk resultaterne af en omfattende test af 45 danske elselskaber. Resultatet var nedslående: 20 selskaber blev dumpet. Det svarer til næsten hver tredje elselskab.
Blandt de dumpede elselskaber finder vi navne som:
- b.energy
- Dansk Strøm
- Edison El (I dag EnergiDrift)
- e-go
- Energi+
- Energidrift
- Fair Strøm
- Forskel
- Green Power Energy
- Grøn elforsyning
- Iwatt (I dag UngStrøm)
- Lokal-energi
- Modstrøm
- Nettopower
- Nordisk Energi
- Power Fuel
- Strømlinet
- Velkommen
- Vest Energi
- Vindstød
Disse selskaber scorede lavt på både gennemsigtighed, troværdighed og håndtering af klager. Mange af dem blev også kritiseret for skjulte gebyrer, manglende oplysninger om bindingsperioder og aggressiv telefonsalg.
Ifølge Forbrugerrådet er problemet ikke kun, at forbrugerne risikerer at betale for meget – det handler i lige så høj grad om, at de bliver vildledt eller snydt til at tro, at de har indgået en god aftale.
4 elselskaber overtrådte loven
Det stopper desværre ikke der. I flere tilfælde har elselskaber direkte brudt loven.
I en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk kom det frem, at fire selskaber havde overtrådt markedsføringsloven. Det handlede bl.a. om:
- Ikke at oplyse om pris og vilkår ved telefonsalg.
- At sende regninger til kunder, der aldrig havde sagt ja til at skifte elselskab.
- At ændre aftalevilkår uden at give kunderne besked.
Disse sager er blevet anmeldt til Forbrugerombudsmanden, og nogle selskaber risikerer nu bøder.
Forbrugerrådet advarer mod 20 elselskaber
I en senere vurdering har Forbrugerrådet Tænk endda valgt at fraråde hele 20 elselskaber. Det er selskaber, hvor der er systematiske problemer med gennemsigtighed, kundeservice eller markedsføring.
Nogle af selskaberne forsøger fx at lokke kunder til med meget lave introduktionspriser, som hurtigt stiger markant. Andre skjuler bindingsperioder i det med småt eller påstår, at aftaler kan opsiges frit, selvom det ikke er tilfældet.
Som forbruger kan det være svært at gennemskue disse fælder – især fordi nogle af selskaberne markedsfører sig aggressivt via sociale medier og telefonsalg.
Hvilke elselskaber skal man så vælge?
Det er vigtigt at understrege, at der også findes mange gode og pålidelige elselskaber på det danske marked. Fælles for de bedste selskaber er, at de:
- Har tydelige priser og vilkår.
- Har god kundeservice.
- Har høj kundetilfredshed på fx Trustpilot.
- Giver adgang til gennemskuelige aftaler uden skjulte gebyrer.
Nogle af de selskaber, der generelt klarer sig godt i forbrugertests, er fx:
Disse selskaber scorer højt på gennemsigtighed og troværdighed – og de forsøger ikke at lokke kunder med uigennemsigtige tilbud.
Sådan undgår du fælderne ved valg af elselskab
Når du skal vælge et nyt elselskab, er der en række ting, du bør være opmærksom på:
- Læs altid det med småt
Se efter oplysninger om bindingsperiode, opsigelsesfrist og ekstra gebyrer. - Tjek kundernes erfaringer
Brug Trustpilot eller Google Anmeldelser til at se, hvad andre siger. - Pas på med telefonsælgere
Vær skeptisk over for tilbud, du får over telefonen – især hvis du bliver presset til at sige ja hurtigt. - Sammenlign priser på en uafhængig side
Brug fx Elpriser.dk til at sammenligne elpriser og vilkår på tværs af selskaber. - Vælg et selskab med fast pris, hvis du vil undgå overraskelser
Fastpris-aftaler giver tryghed i en tid med svingende elpriser.
Konklusion: Vælg med omhu
Elmarkedet er frit, men det betyder ikke, at alle aktører er lige seriøse. Som forbruger bør du være opmærksom og kritisk, især når et tilbud lyder “for godt til at være sandt”.
Undgå selskaber med dårlig gennemsigtighed, mange klager eller en historie med brud på loven. Brug uafhængige sammenligningssider og læs anmeldelser, før du vælger. Så kan du undgå at blive en af dem, der bliver snydt.