Hvad koster en kWh?

Vil du spare penge på din elregning, og samtidig vide hvordan bruger jeg mindre kWh? Så er det god idé, at se lidt nærmere på selve prisen på en kWh. Er du på udkig efter at betale mindre i strøm, skal du vælge det billigste elselskab.

I år har du sikkert allerede hørt begrebet adskillige gange, men ved du egentlig hvad kWh er, hvad kWh dækker over, og hvad koster en kWh? 

Træffer du de rigtige valg, når det handler om dit elforbrug, så kan der være mange penge at hente, hvis du vil spare på din elregning, og dermed også vide prisen for en kWh, samt hvor meget betaler jeg for en kWh.

Er du ikke klar over, hvad det er forkortelsen står for, så er der ingen grund til at fortvivle – for du er med garanti ikke den eneste, og forklaringen får du lige her. 

Hvad er en kWh?

KWh er en måleenhed der bruges, når elforbruget i dit hjem skal aflæses. Hver gang du anvender et elektrisk apparat i din husstand, begynder kWh at tælle. 

  • K står for kilo
  • W står for watt, som er et udtryk for hvor meget et bestemt elektrisk apparat bruger 
  • H står for hour/time

Hvor meget og hvad koster en kWh er svært at svare på, da prisen afhænger af en masse forskellige faktorer. Prisen på en kWh ændrer sig i bund og grund fra dag til dag, endda fra time til time, og den pris du betaler, afhænger helt og aldeles af den aftale du har indgået med dit elselskab. Her er der enten tale om en fast elpris eller en variabel pris. Her kan det en god idé at sammenligne elpriser, og få den bedste elaftale.

Hvordan udregnes kWh pris?

Prisen på en kWh, samt udregning af kWh svinger meget, endda helt ned på timebasis. Gennemsnitsprisen er estimeret til at være omkring 2 – 2,50 kr. pr. kWh. Har du et ønske om at spare penge i forhold til din elregning, kan det være en stor fordel at sætte sig godt ind i, hvordan markedet er, når det handler om udregning af kWh. Prisen på strøm varierer alt efter, hvilken udbyder du vælger. 

Se forbruget på din elregning

Dit forbrug når det handler om udregning af kWh, fremgår af din elregning. For hver regningsperiode, får du en opgørelse over, hvor mange kWh din udbyder forventer du vil komme til at bruge. Du vil blive opkrævet for det forbrug husstanden er estimeret til at bruge.

Ofte vil det estimerede forbrug, ikke stemme overens med det faktiske forbrug, når det handler om prisen for en kWh. Uanset om du har brugt mere eller mindre end det der er forventet, vil beløbet automatisk overgå til den næste periode. 

Hvad kan jeg gøre, for at bruge mindre kWh?

Vil du gerne minimere dit forbrug, samt vide hvor meget betaler jeg for en kWh, handler det i bund og grund om at bruge mindre. Heldigvis findes der en masse ting, du selv kan gøre, hvis du gerne vil komme en høj elregning til livs, og vide hvad prisen for en kWh præcis er. 

Her finder du en række af gode råd til, hvordan du kan spare på strømmen, og dermed finde frem til, hvordan bruger jeg mindre kWh samt dit forbrug af kWh.

Minimer dit forbrug mellem 17-20 

Strøm koster mere, når der er en stor belastning på elnettet. Typisk er spidsbelastningen mellem 17-20 i vinterhalvåret, fordi det er i denne periode, vi typisk laver mad, ser tv, bruger lys og vasker tøj. Det er derfor en god idé at flytte mange af disse energikrævende gøremål, til et andet tidspunkt på dagen, eller i givet fald tænke over hvor mange apparater der er tændt i husstanden i dette tidsrum, hvis du vil spare.

Sørg for at slukke alle apparater – HELT

Selvom tvét ikke er tændt, og selvom din telefon er helt opladt, er der god grund til at tage stikket helt ud af kontakten. Standby-knappen betyder nemlig ikke, at dit apparat er slukket, hvorfor det stadig er i stand til at bruge strøm.

Sluk for din router

Faktisk kan der være en del penge at spare, hvis du slukker for din router. Måske er det ikke helt så nemt at slukke helt, og hvis du gør – vente til den starter op igen. Men har du planer om at skulle væk hjemmefra i en længere periode, for eksempel på ferie, så er der penge at spare, hvis du vælger at slukke for din router, når du ikke er hjemme.

Udleder kWh CO2?

På 5 år har Danmark været i stand til at nedsænke CO2-udledningen med hele 34%. Dette skyldes især den enorme investering, der er sket i den grønne forskning og teknologi, hvilket betyder at Danmark er godt på vej, imod målsætningen om et CO2-neutralt land i 2050. 

Vindenergi er fremtiden

For at nå i mål med denne målsætning, og hvordan bruger jeg mindre kWh, spiller vindenergi en særlig stor rolle. Den er klimavenlig og forurener ikke vores jordklode. Når vindmøllerne producerer mere energi, end vi kan nå at forbruge, opstår der overskudsenergi. Denne overskudsenergi kan bruges til i stedet at lave CO2-neutrale brændstoffer, der i stedet er syntetiske. 

Faq – ofte stillede spørgsmål om EL

En familie på 2 voksne og 2 børn bruger i gennemsnit 4.450 kWh om året med et hus på 150m2. En person bruger i gennemsnit 1.600 kWh i en bolig på 85 m2.

Det kan kommer an på hvilket vaskeprogram du vælger. For præcise tal kan du læse vores test vaskemaskine forbrug.

En person bruger i gennemsnit 133,33 kWh pr. måned der svare til 1.600 kWh strøm om året.

En voksen person bruger i gennemsnit 4,44 kWh om dagen og en familie på 4 bruger i cirka 12,36 kWh pr. dag.

Indhold til denne artikel og kildeangivelser opdateres her:

Skriv en kommentar

Eksklusiv rabataftale

500 kr.

Få lige nu 500 kr. kontant rabat + strøm til kun 3 øre i tillæg hos Nordisk Energi i oktober 💪