Opladning af elbil

Opladning af elbil har været et bredt og meget diskuteret emne i Danmark. Det kan være svært som ny elbil ejer præcist, at finde den bedste løsning til opladning af elbil eller hybridbil.

Der er rigtig mange muligheder og lige så forskellige udbydere og løsninger. De fleste elbil ejere har privat indkørsel eller på en måde mulighed for at oplade bilen derhjemme.

Det er også den nemmeste og mest optimale løsning, hvor du ikke skal køre rundt mellem forskellige offentlige ladestandere. Uanset hvordan du vælger af oplade din elbil eller hybridbil, skal du bruge lidt tid til at finde ud af hvordan dit forbrug ser ud, og vælge den leverandør der passer bedst til dit behov.

Find den bedste løsning fra start 

I begyndelsen kan det føles svært og uoverskueligt, at finde den helt perfekte løsning. En hel del elbilejere ønske begge løsninger, hvor det både er muligt at oplade bilen derhjemme og ved offentligt tilgængelige ladestandere, eller oprette en aftale med sin arbejdsplads og dermed fylde strøm på bilen på arbejdet. Det kræver en beregning af dit kørselsmønster, som er en af de vigtigste detaljer inden du investerer i en ny elbil.

Tjekliste inden køb af elbil

Som kommende elbil ejere er det er en god idé, at være kritisk og stille sig selv en række spørgsmål inden man bliver forelsket i en ny elbil hos forhandleren. Vi har lavet en lille tjekliste med vigtige detaljer, som kan spare dig mange penge.

Tjekliste inden køb af elbil
  • Hvor mange km køre du om året?
  • Dit daglige kørselsbehov?
  • Kan du oplade i privaten?
  • Kan du oplade på arbejdspladsen?
  • Hvor længe ønsker du at have bilen?
  • Skal du eje eller lease?
  • Størrelse af bil
  • Vil du kombinere el og brændstof?
  • Skal køre på bilferie?

Anskaffelse af elbil er umiddelbart ikke sådan helt ligetil, før der er en række spørgsmål du skal besvare eller have kendskab til. Det kan ikke betale sig for alle, at investere i en ny elbil. Hvis du går efter det bedste elselskab med grøn energi eller grøn strøm, bliver dit samlede elforbrug billigere i længden.

Hvad koster en ladestander til elbil?

Prisen for en ladestander monteret af en autoriseret koster et sted mellem 7.500 kroner og 12.000 kroner. Her er typisk tale om en standardinstallation uden særlige ydelser.

Prisen kan svinge alt afhængig hvilken type ladestander du vælger, og hvilken løsning du vælger. Der bliver sendt en elektriker ud hos dig, der ser på muligheder af installering af oplader, og herefter sender et samlet tilbud. 

Ekstra tillæg på installation 

Der kan forekomme ekstra tillæg i form af gravearbejde, ny eltavle, ny kabelføring, stander opsætning eller ekstra installering. Det indgår ikke i standard installationen, og det skal du betale ekstra for.

Installation skal foretages af en elektriker

Alt el arbejde og installering af oplader til elbil, skal og må kun udføres af en uddannet elektriker. Der er en række sikkerhedskrav, som skal opfyldes da det i værste tilfælde kan gå brand i huset pga. forkert udført installation, som forsikringen ikke vil dække.

Hvor langt kører en elbil?

Hvis du vælger en plug in hybridbil kan den køre mellem 65 – 90 km på ren el. Vælger du derimod en elbil, så har den en længere rækkevidde at gøre godt med. Her taler vi om 300-500 km, og nogle modeller kan køre endnu længere. 

Hvordan oplader man en elbil billigst?

Det kommer helt an på hvilken el-selskab der er tale om. Der kan være for prisforskel på en fastpris aftale eller variabel prisaftale. Det kan være en abonnent med ladeboks og service aftale, hvor du “ejer” lade boksen og betaler en fast pris pr. måned og herefter får refusion af elafgiften

Opladning af elbil om natten 

Elprisen kan svinge meget mellem dag og nat, og her er det smart at sammenligne elpriser. Det kan give rigtig god mening, at oplade bilen om natten, og de fleste moderne ladestandere er installeret med intelligent opladning, der kan styre hvornår og på hvilket tidspunkt din bil skal oplades.

Hvor hurtigt kan elbiler lade op?

En plugin hybrid bil med fase 2 installeret ladeboks hjemme, tager cirka 4,5 time at lade op fra 0-100% og bruger et cirka 14-16 kWh. En elbil er noget hurtigere og kan med lynladning oplade fra 0-90% på 15-30 minutter med en offentlig lynlader. Der er også “mormor” løsningen, der også kaldes for “nødladeren” der bruges i private hjem eller sommerhuse. En mormor oplader er langsom og lader med cirka 2,3 kW i timen, og kan oplade en elbil fra 0-100% på 8-10 timer.

Lade hastigheder til elbiler og hybrid biler 

Lade hastigheder bliver også kaldt for effekt og måles i kW. Opladning bliver kategoriseret i 3 grupper, og gælder for både elbiler og plug in hybrid biler. Herunder får du et indblik over hvordan det fungerer.

Almindelig oplader har en effekt på 3,7-22 kW

Er den mest kendte og mest brugte opladnings form i Danmark. En normal lader skal cirka bruge 4,5 time for, at oplade en bil fra 0-100%. De findes både på arbejdspladsen, i privaten, kursuscentre og sommerhuse.

Hurtiglader har en effekt 43-50 kW

Er mest almindelig ved offentlige p-pladser, biografer, supermarkeder og indkøbscentre. Har du abonnement med serviceaftale, kan du frit benytte dig af hurtiglader overalt i Danmark på alle tidspunkter af døgnet, da prisen er medregnet i abonnementet. En hurtiglader skal cirka bruge 2,5 time på en fuld opladning.

Lynlader har en effekt på 150-350 kW

En lynlader er forholdsvist nyt og er stadig under udvikling. Der findes ikke mange af den type endnu, men der arbejdes på at installere mange flere i fremtiden. Lynladere kan kun benyttes af elbiler med nødvendige ladeudstyr. Som navnet antyder, så kan en elbil oplades fra 0-100% på 10-15 minutter. Ladetid kan varierer fra bilmodel og størrelsen på batteriet.

Kan det betale sig at købe en elbil?

En elbil kræver mindre vedligeholdelse og service sammenlignet med en fossil bil, og dermed sparer du penge på udgifter til værkstedet. Du får mere ekstraudstyr for pengene til både en lavere registreringsafgift og grøn afgift.

Du får en hurtigere bil med flere kræfter, som er en fordel ude på motorvejen. Du kan desuden styre bilens klimasystem på forhånd ved enten, at forvarme forruden om vinteren, eller nedkøle bilen som sommeren.

Køb af elbil

Du får et nyt styresystem, der i mange modeller kan styres direkte fra din smartphone via en app. Benzin og dieselpriserne er ligesom elpriser meget svingende, og det kræver et grundig udregning af dit kørselsmønster og behov, før du kan vide om det kan svare sig til at investere i en elbil. 

Sammenlign priser

I 2021 og 2022 er elprisen steget voldsomt meget, og det har i flere perioder været dyrere, at oplade elbilen frem for benzin bilen. Derfor er det vigtigt at sammenligne elpriser, og tjekke din nuværende elaftale, fordi det måske er tid til at udskifte nuværende elselskab til det billigste elselskab.

Faq – ofte stillede spørgsmål om EL

Afhængig af hvilken ladetype og abonnement, og valg af bil, så er svaret ikke entydigt. Det kommer an på om det er elbil eller plugin-in hybrid bil, og herefter om du lader derhjemme, og om kan få tilbagebetaling af den strøm du bruger til at lade din bil.

En ny elbil koster fra cirka 350.000 kr., dertil skal du regne låne omkostninger som ÅOP, fastrente, variabelrente og ugift til finansiering. Derefter valg bilforsikring, abonnementtype plus tilbehør, service og bildæk. Elbil til cirka 500.000 kr. koster i gennemsnit 5.000 kr. – 6.500 kr. pr.mdr afhængigt af kørsels behov.

Udregnet pr. km kørsel så er elbilen billigere når det kommer til prisen, der i 2022 lå på 3,02 kr. pr km. Du har udgifter til installation af ladeboks og evt. ladekabel, som regnes som en merudgift. Grøn ejerafgift er også billigere op plugin og elbiler, der i 2022 var på 340 kr og i 2023 er på 370 kr.

Indhold til denne artikel og kildeangivelser opdateres her:

  • Fdm.dk – Hvordan oplader du elbilen bedst?
  • Tænk.dk – Dette har betydning for prisen for opladning af elbilen
  • Bolius.dk – Gør din bolig klar til en elbil

Skriv en kommentar

Eksklusiv rabataftale

500 kr.

Få lige nu 500 kr. kontant rabat + strøm til kun 3 øre i tillæg hos Nordisk Energi i oktober 💪