Hvad er solceller og hvordan virker det?

Det kan være smart at få installeret solceller på huset tag. Et solcelle anlæg kan nemlig opbevare strømmen og bruges senere, eller sælges ud til elnetværket, såfremt du har strøm i overskud.

Sådan et anlæg kræver en grundig beregning og gode overvejelser. Det er nemlig ikke helt billigt at få installeret et anlæg på taget, og det kræver rådgivning fra et professionelt firma, der har erfaring indenfor dette område.

Hvad koster et solcelleanlæg?

Prisen er meget afhængig af hvor meget af dit tag, som skal være dækket af solceller og hvor stort et anlæg vi taler om. Prisen bestemmes også ud fra hvor stort boligens samlede strømforbrug ligger på, for jo større boligen er jo flere solpaneler kræves der samt et mere teknisk anlæg.

Det koster et sted mellem 80.000 – 170.000 kroner at få installeret et anlæg på husets tag. 

Hvordan virker et solcelleanlæg?

Først og fremmest kræver det en nogenlunde skyfri himmel og helst gerne masser af lys, direkte af solen. Et anlæg er mest effektivt på de solrige dage. Elektroderne i solcellen opfanger solens stråler og energi partikler, som går igennem pn-overgangen i elektronernes dioder, og herefter samles i solpanelets bagside. Solceller danner jævnstrøm og styrken af strømmen bliver bestemt af solcellemodulet og den energi sollyset afgiver.

Solcellen er kort fortalt en “halvleder” af grundstoffet silicium, og strømmen kan nemlig kun bevæge sig i en retning. Ligesom en computer får materialets elektroner energi med ensrettet bevægelse, der med andre ord kun går i én bestemt retning.

Du kan sælge strøm overskud

En af de store fiduser ved denne type anlæg er, at du kan “sælge” dit overskud af strøm videre ud til elnettet. Kort fortalt skal solcelleanlægget være installeret til resten af husets energisystem, og have adgang til det offentlige elnet. Strømmen der bliver produceret af solens stråler, er jævnstrøm. 

Derefter skal energien omdannes og bruges til hele boligen, og det sker ved hjælp af en såkaldt net-inverter, der er placeres tæt elmåleren inde i boligen. Jævnstrømmen bliver kort fortalt omdannet til vekselstrøm, og det er overskuddet af vekselstrøm, som du kan vælge at videresælge ud på elnettet. 

Separat elmåler til solceller 

Ja, det kræver en speciel elmåler som kan registrere strømmen, som du både køber og sælger. Det er vigtigt at dit elselskab sørger for at installere denne type elmåler, da sådan et panel i princippet vil være udygtigt, fordi det vil være umuligt at indsamle data på strøm, når dit strømforbrug skal afregnes. Du skal ikke betale for en speciel elmåler, det er elselskabet der skal stille mandskab til rådighed. Så for dig som boligejer vil det være helt gratis.

Investering af solcelleanlæg i boligen

Man skal først og fremmest stille sig selv spørgsmålet, hvor længe vil jeg blive i boligen? Kan der være ting i familielivet, det gør at du skal sælge huset? Der er ingen garanti i livet, men det er klogt at have disse overvejelser, inden en beslutning bliver truffet.

Generelt siger man at solceller har en levetid på mindst 30 år, og rundt regnet ud er et solcelleanlæg “tjent” sig selv hjem efter cirka 6-9 år. Et solcelleanlæg skal som minimum producere cirka 80% boligens samlede energiforbrug. Med andre ord burde du i fremtiden stort set være selvproducerende af strøm, hvis vejrforholdene tillader det.

Som tidligere nævnt, kan overskuddet videresælges på elnettet, da den overskydende strøm ellers vil gå til spilde. Det er kun begrænsede mængder af el, som kan gemmes på et solcelle batteri. Med andre ord kan du kan skære en stor del af strømprisen fra budgettet, hvis solcelleanlægget brugt korrekt.

Hvordan er tilstanden på din bolig?

Før du beslutter dig for at installere et anlæg, bør du som minimum alliere dig med en rådgiver, der f.eks. kan undersøge om tagkonstruktionen kan bære solcelleanlægget. Hvis det senere hen viser sig, at husets tag ikke kan bære de ekstra mange kilo, er det også muligt at fastmontere installationen på stativer i jorden eller på husets facade.

Det er især ældre huse, som du skal være særligt opmærksom på, fordi anlægget kan påvirket bæreevnen, og taget vil lide overlast, som kan få fatale konsekvenser på sigt. Hvis det viser sig, at det ikke er hensigtsmæssigt at installer et solcelleanlæg, kan du som alternativt skifte til varmepumpe som ikke skal stå på husets tag, og som en af de mest energivenlige opvarmningsformer til boligen.

Tilladelse fra kommunen 

Det er vigtigt du kontakter kommunen, som har styr på alle regler og kender til lokalplanen, fredninger og regler for områdets æstetik. Det kan være et par bygningsreglementer, der fortæller hvor langt solcellerne må være fra naboskellet, eller hvor højt installationen maksimalt må være. Det kan du læse mere om på dette link.

Tag hensyn til naboer 

Det er vigtigt at bevare den gode naboskab i området, så det ikke munder ud i nabostridigheder. Det kan være sundt for jeres relation at involvere naboen i jeres fremtidige planer.

Et solcelleanlæg kan give genskin fra solen eller ovenlysvindue, og dermed generer naboerne. Tænk dig godt om inden installationen påbegyndes, og det er desuden også muligt at give solceller antirefleksbehandling, der minimerer genskinnet.

Er dit hus fredet? 

Er boliger af ældre dato, skal du være særlig opmærksom på loven om fredede og bevaringsværdige bygninger. Huset kan være fredet og du har som ejer et ansvar for at holde det i en forsvarlig stand. Det er begrænset hvad du ændre kosmetisk udefra, og fremtidige planer om renovering eller tilbygninger kræver en tilladelse fra slots- og kulturstyrelsen.

Sådan får du mest ud af dine solceller 

Det kan blive god investering at få installeret et solcelleanlæg, hvis du udnytter strømmen korrekt og ikke lader overskuddet gå til spilde. Rundt regnet siges der, at hvis du har et strømforbrug på 4.000 kWh årligt, bør dit solcelleanlæg producerer mellem 1.500 – 2.000 kWh årligt.

Kort fortalt er målet, at få det fulde udbytte ud af sit anlæg. For jo mere strøm, der går til boligen, jo bedre er det for driften og din pengepung.

Flyt dit strømforbrug til dagtimerne 

Et solcelleanlæg er mest effektivt i dagtimerne, hvor der er mest lyst. Strømmen skal med andre ord bruges, når den bliver produceret, fordi strømmen ikke kan gemmes til senere brug. Her får du 5 gode råd til, hvordan du kan få mest muligt strøm for pengene.

1. Indstil din varmepumpe

Har du luft til vand varmepumpe, er det muligt at lade pumpen opvarme brugsvandet om dagen. Er varmepumpen under 5 år gammel, kan du selv indstille det med en smart app, der er tilknyttet din smartphone. Er varmepumpen ældre, skal du alliere dig med en fagperson, som kan indstille den.

2. Indstil fryser og køleskab

Du kan nedsætte temperaturen i fryseren og tilslutte en timer, så fryser kun er tændt i dagtimerne. Dette kan du også gøre med køleskabet, bare i et begrænset omfang, da alt mælk og yoghurt kan blive dårligt.

3. Indstil vaskemaskinen

Du kan spare meget på din elregning ved at vaske dit tøj om dagen. De fleste nyere vaskemaskiner har en timer, og du kan derfor planlægge dit tøjvask hele ugen.

4. Indstil opvaskemaskinen

Udskyd din opvaske til midt om dagen, hvis dette er muligt. Der er mange penge at spare på strømforbruget, og udnytte solcellerne over tid.

5. Oplad elbilen

Hvis du arbejder hjemmefra eller et par fridage, har du store fordele med at oplade din elbil eller plugin hybrid om dagen. Udnyt solcellernes strømproduktion og du kan oplade bilen stort set gratis.

Faq – ofte stillede spørgsmål om EL

Det koster et sted mellem 100.000 – 180.000 kr. at installere. Pengene burde tjene sig selv hjem allerede efter 6-8 år, såfremt du udnytter strømmen om dagen.

Så ja på langt sigt, hvis du bliver boende i huset i mere end 5 år, og hvis du kan planlægge dit forbrug, så du udnytter alt strømmen, er solceller en god investering.

Ja, alt overskydende strøm produceret fra solceller kan videresælges på elnettet. Dette gøres ved hjælp af en såkaldt net-inverter, og som kræver en separat elmåler.

Indhold til denne artikel og kildeangivelser opdateres her:

Skriv en kommentar

Eksklusiv rabataftale

500 kr.

Få lige nu 500 kr. kontant rabat + strøm til kun 3 øre i tillæg hos Nordisk Energi i oktober 💪