Hvad koster det at skifte til varmepumpe?

Du er ikke den eneste, der overvejer at skifte til varmepumpe i boligen. Faktisk er der rigtig mange mennesker, der i disse tider tænker på at udskifte det gamle oliefyr eller gasfyr over til en energivenlig og miljørigtig opvarmningsform.

Det er nemlig en række fordele ved en skift, og her kan blandt andet nævnes en øge boligværdi, energiforbedring og kraftig en reducering af varmeregningen.

Pris for skifte gasfyr til varmepumpe

Siden gaspriserne og strømpriserne er steget gevaldigt, er efterspørgslen energivenlige opvarmningsformer blevet et af de største emner herhjemme i Danmark. Gaskrisen har desværre haft en enorm indflydelse på hele den danske økonomi. Hvis du har besluttet dig for at skifte til varmepumpe, skal du altid starte med at indhente tilbud.

Du skal regne med at prisen løber op i cirka 100.000 – 185.0000 kroner alt efter model og størrelse. Du få et bedre overblik, når en fagkyndig har været ude at kigge på dit hus og vurderer hvilken type og størrelse der passer til din bolig. I nogle tilfælde kan det godt betale sig først at isolere huset, for at få maksimalt udbytte af en varmepumpe.

Er det en god investering at skifte til varmepumpe?

Lad os se sådan her på det. Er din bolig af ældre dato hvor dens primære opvarmningskilde enten er tale om oliefyr, gasfyr, el-radiator eller brændeovn, så kan et skift være rigtig fornuftigt.

Desuden kan billig el gøre en stor forskel på elregningen. Med de nuværende strømpriser er det klogt, at sammenligne elpriser blandt de bedste elselskaber i Danmark. Der er mange gode og billige elselskaber med fine introduktiontilbud, som du helt gratis kan benytte dig af.

Der er flere ting at tage højde for, og det kommer helt nøjagtigt an på hvordan jeres fremtidsplaner ser ud. Vi har opstillet 7 situationer, hvor det kan anbefales at skifte til en luft til vand varmepumpe. 

  • – Hvis du planlægger at blive boende i huset i mindst 5 år 
  • – Hvis du i forvejen har el-radiator installeret 
  • – Hvis din varmeudgift er høj og ønsker en energibesparelse 
  • – Hvis du ønsker en nyere og mere effektiv energikilde 
  • – Hvis du vil skåne miljøet og reducer fossile brændstoffer 
  • – Hvis du vil øge boligens værdi på langt sigt
  • – Hvis du ønsker en grøn energikilde 

7 situationer, hvor du ikke bør skifte

  • – Hvis du skal flytte indenfor en årrække 
  • – Hvis din økonomi ikke kan bære den ekstra udgift 
  • – Hvis du skal finansiere via forbrugslån
  • – Hvis boligen er i dårlig stand
  • – Hvis du begrænset plads i haven
  • – Hvis gulvvarme ikke er muligt 
  • – Hvis boligen er dårlig isoleret 

Hvor lang tid holder en varmepumpe?

En god varmepumpe bør som minimum holde i 15 år. Derfor at er super vigtigt, at løbende vedligeholde varmepumpen med en serviceaftale. Ingen varmepumpe vil over tid være lige så effektiv, som dengang den var ny og det vil du langsomt bemærke, når støjniveauet stiger.

En serviceaftale betyder alt

En god serviceaftale kan virkeligt være guld værd, fordi fejl og mangler kan blive opdateret i tide og udbedret, inden vinteren for alvor står for døren. Det kan blive rigtig dyrt, at “spare” sådan en aftale væk gennem årene, som kan koste mange reparationer, såfremt de dyre komponenter ikke bliver vedligeholdt.

Hvad koster er serviceaftale til varmepumpe?

En serviceaftale koster cirka 2.560 kroner årligt, der enten kan aftegnes som et engangsbeløb eller som månedlig betaling. En gang om året efter aftale, bliver varmepumpen efterset af en fagmand, der sørger for at din varmepumpe kører stabilt hele året, og er justeret efter boligens behov.

Faktisk er det lovpligtigt at få varmepumpen serviceres af en certificeret montør, hvis pumpen indeholder mere end 1 kilo kølemiddel. Efter hvert besøg får du dokumentation på, at din varmepumpe er blevet efterset. En serviceaftale kan have en stor betydning, hvis du du sætter din bolig til salg, fordi det er en indikation på at du har vedligeholdt varmepumpen, og dermed giver et rigtig fornuftigt og positivt indtryk for potentiale købere.

Må jeg selv lave eftersyn?

Er du uddannet inden for VVS området, kan du selv skifte de mest nødvendige dele. Det anbefales altid at få foretaget er service af professionelle fagfolk. Hvis du har en serviceaftale, får du altid dokumentation på skrift efter hvert besøg. Dette dokument kan du bruge i forbindelse med boligsalg, fordi du vil stå langt stærkere med et vedligeholdt hus på boligmarkedet.

Er en luft til vand varmepumpe lydløs?

Nej, udedelen er ikke lydløs, men du kan gøre meget selv for ikke at genere dine nærmeste naboer. Det er kompressoren og ventilatoren som du kan høre, og som afgiver en susende lyd. Du er ikke i tvivl hvis du står lige siden af og lyden kan forbindes med en ventilator på et kontor.

Jo større varmepumpe, desto mere energi skal der bruges og det betyder flere omdrejninger. Støjen fra varmepumpe i tæt bebyggede områder f.eks. villaer, parcelhuse, rækkehuse må højst afgive 45 decibel.

Indhold til denne artikel og kildeangivelser opdateres her:

  • Sparenergi.dk – Sådan får du varmepumpe
  • Gastech.dk – Serviceaftale på varmepumper
  • At.dk – Årligt eftersyn af private varmepumper

Skriv en kommentar